Siyasi tarihimizde kurulmuş yüzlerce parti olmuştu ama bu son kurulan ve halkın çok büyük bir çoğunluğunun merakla ve hevesle büyük beklentiler içinde olduğu İYİ PARTİ nin kuruluşu ve siyasi söylemlerinin DAĞ fare doğurdu görüntüsü verdiğini düşünmekteyim.
Diğer siyasi partilerden hiç fark olmayan,söylemlerinde ideoloji köklerinden beslendiğini hemen anladığımız bu siyasi oluşumun adının İYİ olması yeni bir parti gibi görünmesinin,her ne kadar birleştirici imiş gibi görüntü verse de aslında her siyasi oluşumdan birkaç kişiyi toplamaktan öte gidemeyeceklerini göstermektedir.
NEDEN ?
Türkiye,AKP nin 15 yıllık siyasi iktidarlığı döneminden sürekli dolu gibi görünen ama diğer tarafında koskoca bir boşluğu olan siyasi bir açlık,dünya dengeleri açısından ortaya çıkan ve insan doğası ile bağdaşacak bir fıtratın gereksinimlerini çözemedi.
Demem o ki,İYİ PARTİ Tek adam egemenliğinin,hukuksuzluğun,kuvvetler ayrılığının adaletsizliğin,ve medya sız bir T.C nin içinde yanlış sanılgılar içinde kaybolmak istemiyorsa bu ülkede sanki yukarda saydığımız şeyleri içine alan bir Devlet varda yukarda saydıklarımız işlemiyor zannı içinde olmanın gafletinde olduklarını görmekteyim.Oysa,zaten bunu varolan HDP ve CHP de defalarca dile getirmiyorlarmı ? Bu yöntem eğer başarılı olacak idi ise CHP neden kısır döngünün içinde kalıp bir türlü başarılı olamamıştır buna bakmaları gerekir di.
Yeni dünya ve yeni Türkiye'de en büyük eksikliğin evrensel ve eşitsel halk olabilmenin açlığını göremediklerini görmekteyim.
Şunu anlamalılar ki,ideoloji,meshepçilik,Atatürkçü'lük,Ülkücü'lük,Türk'çülük,Kürt'çülük,islam'cılık,inançlar üzerinden kutuplaşma oluşturularak yapılan siyaset çökmek üzeredir ve esas okumaları gereken tam da budur.
Halk üzerinde siyasi tehdit oluşturan,kendinden olmayanı her an dövmeye hazır ,kendinden olanın bile misyonu bittiğinde kuyruğuna teneke bağlayan,siyasi anlayışın tükenmiş olduğunu ve tam da bu sırada bunların köküne kibrit suyu dökecek ve aslında sistem olarak çökmüş bir devlet yapılanmasının sistemine yeni bir vurgu ile çıkmaları gerektiğini okuyamadıklarını da görmekteyim.Şu an başarılı gibi görünen sistemin çökmesindeki temel sebebin ideolojik kutuplaşmalardan nemalanmalar olduğunu anlamamaları da ayrı bir handikaptır.
Dünya ve dolayısıyla Türkiye siyasetinin ihtiyacı olan halkı İslamcılık ,Atatürk çülük,Türk çülük,Ülkücülük,Devrimcilik,Kürtçülük vs vs tüm ideolojik söylemlerden arınmanın bu söylemlerle 94 yıldan beri hiç bir yere gidilemediğinin her ideolojik yapının kendine has bir hukuk anlayışı olduğuından hukukun ayaklar altında kaldığının altını çizmeleri gerekmekteydi.
İdeolojik söylemlerle siyaset yapmanın bu ülkeye nelere malolduğunu ,kutuplaşmalardan nelerin kaybedildiğini,anlatmak,ardı sıra da Dünya standartlarına, evrensel değerlere ihtiyacımızdan sözetmeliydiler.
Mesela ! fen liseleri,çağdaş teknoloji ekonomi ve bilim çalışmaları için AR-GE ye verecekleri bütçe,Evrensel Hukuk un üstünlüğü için herkesin eşit olabilmesi konusunda çalışmaları varmıdır onu da izah etmeleri gerekirdi.
İnancın meshebin,ırkın siyasi malzeme olarak kullanılmasını eleştirmeli,bu yöntemin bu ülkeyi sürekli uçuruma götürdüğünü rakamlarla anlatmaları gerekirken kendileride ideolojik söylemlerden bir aranjman bir arabesk yapmak gafletine düştüler.Böyle olunca da ta baştan yenilikçi değil ezberci bir parti oldukları ayan beyan ortaya çıkmış oldu.
Kendinden olmayanları da yanlarına çekebilecek kadar açık ,net ve bugüne kadar denenmemiş merkezi insan olan HİÇ lik siyaseti ile sadece refahı halk ile devlet arasında ki uçurumu varlıklı ile yoksul arasındaki makası yok etmeye yönelik tüm halkın en çok ihtiyaç duyduğu paradikmalar maalesef yok.
Bu yüzden de İYİ parti yeni bir isim altında geçmişteki tüm siyasi partiler gibi şu anki MHP-CHP-HDP gibi sığ ve sürekli savunma yapıp slogan atan bir parti olacağa benziyor.
Yani maalesef DAĞ yine FARE doğurdu..
Yazınızdaki tüm eleştirilere aynen katılıyorum artı türkiye’nin en yakıcı sorun olan Doğu’daki Kürt sorunu hakkında bu parti ne düşünüyor bilmiyoruz Alevi sorunu hakkında ne düşünüyor bilmiyoruz türkiye’deki laikliği ve özgür yaşama bir yerde sınırlayan diyanet işleri Başkanlığı konusunda ne düşünüyor bilmiyoruz sadece bildiğimiz düzen partilerinin yaptıklarını ben daha iyiyim ben daha dürüstüm ayrılman ile ortaya çıkıyor benim tasvip ettiğim bir durum değil.