NOEL VE YILBASI
Sizler de sagda solda, müslümanlar arasinda yilbasi kutlamalarinin uygun olup olmadigi veya dinimizce caiz görülüp görülmedigi yöndeki tartismalara sahit olmussunuzdur. “Noel” ve “yilbasi” kavramlari arasindaki farka odaklanilmadan bu dogrultuda kesin bir yargi belirtmek de dogru degildir. Zira ortada kültür ithali esnasinda vuku bulan bir yanlislik söz konusudur.
“Noel”, Hristiyan dünyasinca Hz. Isa’nin dogum günü olarak kabul edilmesi sebebiyle, genel olarak 25 Aralik`ta kutlanan dini bir bayramdir. Köken olarak Hristiyan bir azize dayandirilan, efsanevi bir karakter olup, noel gecesi çocuklara hediye biraktigina inanilan Noel Baba ve kutlama hazirliklari esnasinda süslenip çamdan olusturulan Noel Agaci da bu bayrami sembolize eden figürlerdendir. Hristiyan dünyasi, arada zaman itibariyle büyük bir fark olmamasindan dolayi noel ertesi bu figürleri ortadan kaldirmayip yeni yila da bu figürlerle girmekte, bir anlamda da iki kutlamayi birlestirmektedir.
”Yilbasi”, 365 gün ve 6 saatlik zaman dilimine dayandirilan miladi takvimi kullanan toplumlar tarafindan, yeni bir yilin baslangici olarak kabul edilir. Dolayisiyla yilin son günü olan 31 Aralik Aralik gecesi, yeni bir yila girilimesi sebebiyle yilbasi kutlamalari yapilir.
Esas itibariyle, yilbasi kutlamalarinin noel gelenegi ile bir alakasi olmayip, noel figürleriyle kutlanmasi kültür ithalinde bir yanlisliga tekabül eder. Daha basit bir ifadeyle adi geçen figürler Hristiyan dünyasi için yilbasinin degil, noelin sembolleri olmasina ragmen, toplumumuzca genel olarak yilbasi figürleri olarak algilanir ve yilbasi kutlamalarina dahil edilir.
Osmanli Devleti zamaninda kullanilan hicri ve rumi takvimlerin ardindan, T.C döneminde M.K. Atatürk’ün gelisim asamasi olarak Bati`yi örnek alarak gerçeklestirdigi ”inkilaplar” basligi altinda, kullanilan mevcut saat, ölçü ve takvimde de degisikliklere gidilmis ve 1925 yilindan itibaren, -Eski Misir tarafindan olusturulup Avrupali`larca gelistirilen (eski Roma), özellikle Bati Dünyasi`nin kullandigi miladi takvim kullanilmaya baslanmistir. Bu anlamda yeni bir yila ayni zamanda giren toplumlarin, esit zamanli kutlamalar yapmasi olagan görülmesi gereken bir durum olmakla birlikte bunun noel figürleriyle yapilmasi ayri bir tartisma konusudur.
“Ameller niyetlere göredir” anlayisiyla, 2016`nin herkes için hayirli ve daha adil bir yil olmasini diliyorum.
Ayrica, “mutlak dogru“ dan ziyade egitimcilerin verdikleri bazi bilgilerin de göreceli olacagi, bireylerin özellikle sorgulama- arastirma yöntemleriyle en saglikli bilgilere yine kendilerinin ulasabilecegi meselesi hiçbir zaman arka plana itilmeden...
NOT: Hristiyan dininin hakim oldugu ülkelerde yasayan müslümanlarin, noel bayraminda kutlamalar yapip yapmamasi konusu çok ayri bir konu olup, din, entegrasyon vs. lerle baglantili oldugundan, konuda din alimleri, psikologlar ve egitimciler arasinda büyük fikir ayriliklari mevcut olabileceginden yaziya bu alanda yer verilmemis, noelden ziyade yilbasi konusu ele alinmistir.
YASEMIN CELEP
NOEL VE YILBAŞI
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.